ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΝΙΔΗΣ

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Επιστημονική έρευνα απέδειξε πως η ύπνωση παρέχει μακροχρόνια και επαρκή ανακούφιση από τα συμπτώματα!

29 Σεπτεμβρίου, 2020
Δημήτρης Τσουκνιδής
Κατηγορίες:

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι η πιο κοινή νόσος του γαστρεντερικού συστήματος που ταλαιπωρεί σωματικά και ψυχικά το 15-20% του ελληνικού πληθυσμού (κυρίως τον νεαρό πληθυσμό και τις γυναίκες). 

Συμπτώματα του συνδρόμου:  

  • χρόνιος κοιλιακός πόνος 
  • έντονο σφίξιμο στην κοιλιά (κράμπες)
  • δυσπεψία
  • μετεωρισμός της κοιλιάς (φούσκωμα), 
  • παραγωγή αερίων

Παράγοντες που το επιδεινώνουν: 

  • άγχος 
  • φαγητό 

Ακολουθεί η σημαντική επιστημονική έρευνα που απέδειξε πως η ύπνωση είναι ασφαλής και παρέχει  μακροχρόνια επαρκή ανακούφιση από τα συμπτώματα. 

Η έρευνα των καθηγητών Schaefert Rainer MD, Klose Petra PhD, Moser Gabriele MD και  Häuser Winfried MD πραγματοποιήθηκε με σκοπό να να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα, η ανεκτικότητα και η ασφάλεια της ύπνωσης στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ενήλικα με μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών.

Μια μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών είναι μια στατιστική διαδικασία συνδυασμού δεδομένων από πολλαπλές μελέτες. Οι ερευνητές αναζητούν ιδανικά το αποτέλεσμα της θεραπείας (ή το μέγεθος του αποτελέσματος) να είναι συνεπές από τη μία μελέτη στην άλλη.

Αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας

Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν οκτώ τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές με συνολικά 464 ασθενείς και διάμεσος κύκλος ύπνωσης 8,5 (7-12) για διάμεσο διάστημα 12 (5-12) εβδομάδων. 

Στο τέλος της θεραπείας, η ύπνωση ήταν ανώτερη από τις συνθήκες ελέγχου στην παραγωγή επαρκούς ανακούφισης συμπτωμάτων (RR, 1,69 [95% CI = 1,14-2,51], NNT, 5 [3–10]) και στη μείωση της παγκόσμιας γαστρεντερικής βαθμολογίας (SMD, 0,32 [95% CI = −0,56 έως −0,08]). 

Κατά τη μακροχρόνια παρακολούθηση, η ύπνωση ήταν ανώτερη από τους ελέγχους σε επαρκή ανακούφιση από τα συμπτώματα (RR, 2,17 [95% CI = 1,22–3,87], NNT, 3 [2–10]).

Συμπέρασμα επιστημονικής έρευνας 

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι η ύπνωση ήταν ασφαλής και παρείχε μακροχρόνια επαρκή ανακούφιση από τα συμπτώματα στο 54% των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. 

Διαβάστε την πλήρη έρευνα εδώ.  

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης επιστημονικής έρευνας δίνουν ελπίδα σε πολλούς συνανθρώπους μας που ταλαιπωρούνται καθημερινά από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. 

Εάν λοιπόν και εσείς ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που χρειάζονται ανακούφιση από τα καθημερινά ενοχλητικά συμπτώματα του συνδρόμου, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα ελπιδοφόρα  αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας και να ξεκινήσετε κάνοντας μια πρώτη επαφή με την υπνοθεραπεία.

Τελευταίες δημοσιεύσεις
blog-img07.jpg

A look at clinical depression

Dec 04’2021

look at OCD behaviors: how do they manifest

Dec 04’2021

Author
Topic
Authors
Creative
Family
Help
Individual
Marriage
Mental Health
Therapy

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ

Τηλεφώνησε άμεσα στο 698 8252342 ή συμπλήρωσε τη φόρμα!