SOS Ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις για Κρίσεις & Φοβίες

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΝΙΔΗΣ

Μάθε σημαντικές απαντήσεις

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις Κρίσεις Πανικού και τις Φοβίες

SOS Ερωτήσεις

Οι 7 σημαντικότερες ερωτήσεις

Συνηθώς τα συμπτώματα που μου αναφέρουν οι θεραπευόμενοί μου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Πρώτη κατηγορία είναι τα σωματικά συμπτώματα. Τα συχνότερα σωματικά συμπτώματα που μου αναφέρουν είναι τα εξής: α) ταχυκαρδία (“νιώθω την καρδιά μου να χτυπά έντονα και γρήγορα”), β) δύσπνοια (“η ανάσα μου είναι ρηχή, γρήγορη και αναπνέω με δυσκολία”), γ) ζάλη (“νιώθω έντονη αστάθεια, τα πόδια μου τρέμουν”), δ) εφίδρωση (“ιδρώνουν τα χέρια και το μέτωπό μου”).

Δεύτερη κατηγορία είναι οι έντονα αρνητικές σκέψεις που προκαλούν τρόμο. Οι κυριότερες αρνητικές σκέψεις που μου αναφέρουν οι θεραπευόμενοι είναι οι εξής: α) φόβος θανάτου (“φοβάμαι πως θα πεθάνω”), β) φόβος “τρέλας” (“φοβάμαι πως θα τρελαθώ, πως θα χάσω το μυαλό μου, πως θα χάσω τον εαυτό μου”), γ) φόβος ολοκληρωτικής απώλειας ελέγχου (“φοβάμαι πως θα χάσω εντελώς τον έλεγχο και  θα προκαλέσω κακό στον εαυτό μου ή σε κάποιον άλλον”).

Για έναν σωματικώς υγιή ενήλικα οι κρίσεις πανικού συνήθως δεν είναι επικίνδυνες. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά τρομακτικές και αν δεν επιλυθούν άμεσα, υπάρχει περίπτωση να οδηγήσουν σε διαταραχή πανικού και αγοραφοβία. 

Το εάν χρειάζεσαι φαρμακευτική αγωγή ή όχι  μπορεί να το κρίνει μόνο ένας ψυχίατρος. Με βάση την πείρα μου, υπάρχουν οι εξής τρεις κατηγορίες θεραπευόμενων που με έχουν επισκεφθεί.   

Κατηγορία πρώτη: Άνθρωποι που επέλεξαν  συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας (π.χ. υπνοθεραπεία). Συνηθώς εδώ παρατηρώ τα σταθερότερα αποτελέσματα γιατί τα φάρμακα καταπραΰνουν τα συμπτώματα κι έτσι ο θεραπευόμενος βρίσκει την ευκαιρία να δυναμώσει μέσα στην ψυχοθεραπεία.    

Κατηγορία δεύτερη: Άνθρωποι που επέλεξαν αποκλειστικά φαρμακευτική αγωγή, χωρίς ψυχοθεραπεία. Εδώ παρατηρώ πως ενώ τα φάρμακα συνήθως ελαττώνουν τα αρνητικά συμπτώματα. Παρόλα αυτά οδηγούν συχνά σε ταχείες υποτροπές κατά τη μείωση ή τη διακοπή τους, κυρίως επειδή οι θεραπευόμενοι εξαρτώνται υπερβολικά από αυτά και δεν μαθαίνουν ποτέ να αντιμετωπίζουν χωρίς φαρμακευτικό “δεκανίκι” τις κρίσεις. 

Κατηγορία τρίτη: Άνθρωποι που επέλεξαν αποκλειστικά ψυχοθεραπεία (π.χ. υπνοθεραπεία), χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Εδώ παρατηρώ πως τα καταφέρνουν συχνά άνθρωποι που δεν θέλουν να εξαρτηθούν καθόλου από φαρμακευτική αγωγή, οι οποίοι όμως διαπνέονται από πείσμα, υπομονή και θέληση να θεραπευτούν από τις κρίσεις κι έτσι παραμένουν συνεπείς στην ψυχοθεραπεία τους.   

Σημαντική επισήμανση: Οι κρίσεις πανικού είναι απολύτως ιάσιμες. Ανεξάρτητα από το διάστημα και τη συχνότητά τους μπορείς να απαλλαγείς εντελώς από αυτές. Όχι βέβαια χρησιμοποιώντας κάποιο μαγικό ραβδί, αλλά επιλέγοντας τη σωστή θεραπευτική κατεύθυνση.

Ναι! Η υπνοθεραπεία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη θεραπεία των κρίσεων πανικού και οι μελέτες δείχνουν σημαντικές μειώσεις στα συμπτώματα και αξιοσημείωτη αύξηση στην ποιότητα ζωής.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει την υπνοθεραπεία τόσο επιτυχημένη και γιατί είναι είναι ίσως το μοναδικό πραγματικό αντίδοτο απέναντι στις κρίσεις;

Η απάντηση βασίζεται στην κοινή λογική. Όταν ένας άνθρωπος βιώνει κρίση πανικού, τότε βρίσκεται σε μια έντονη και έκρυθμη κατάσταση τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Το μυαλό του και το σώμα του βρίσκονται στο “κόκκινο”. Αυτό σημαίνει πως στο νου του ανθρώπου δημιουργούνται άπειρες σκέψεις καταστροφολογίας και τρόμου, οι μύες του σώματος είναι σφιγμένοι, οι παλμοί έχουν αυξηθεί έντονα και η αναπνοή γίνεται γρήγορη και ρηχή.

Από την άλλη πλευρά, όταν ένας άνθρωπος απολαμβάνει μια κατάσταση υπνοχαλάρωσης, τότε βρίσκεται σε μια χαλαρή και ήρεμη κατάσταση τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Το μυαλό του και το σώμα του βρίσκονται σε μια ειρηνική γαλήνη. Αυτό σημαίνει πως στο νου του δημιουργούνται μόνο σκέψεις ασφάλειας. Έχει τον απόλυτο έλεγχο του μυαλού και του σώματός του. Οι μύες του είναι χαλαροί, οι παλμοί έχουν ρυθμιστεί σε φυσιολογικότατα επίπεδα και η αναπνοή του είναι ομαλή και ήρεμη. 

Συμπέρασμα: η κατάσταση υπνοχαλάρωσης της υπνοθεραπείας είναι η ακριβώς αντίθετη κατάσταση από την κρίση πανικού. Και ακριβώς γι’ αυτό η υπνοθεραπεία είναι η καλύτερη λύση για τις κρίσεις πανικού.

Γι’ αυτό επικοινώνησε σήμερα τον εξειδικευμένο υπνοθεραπευτή κρίσεων πανικού Δημήτρη Τσουκνιδή. Μην αφήνεις τις κρίσεις πανικού να σε ελέγχουν. Η υπνοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να ανακτήσεις τον έλεγχο και να ζήσεις μια φυσιολογική ζωή χωρίς φόβο.

Γενικά χωρίζω τις φοβίες/φόβους που θεραπεύω σε τέσσερις  κατηγορίες:

1η κατηγορία

Εδώ οι άνθρωποι που με επισκέπτονται φοβούνται συγκεκριμένες καταστάσεις. Δηλάδη μου μιλούν για τα εξής:  

α) Ακροφοβία/Υψοφοβία (“φοβάμαι τον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου ή την άκρη μιας γέφυρας”)

β) Αεροφοβία (“φοβάμαι να ταξιδέψω με αεροπλάνο”),

γ) Κλειστοφοβία (“φοβάμαι να παραμένω σε κλειστούς χώρους, όπως ασανσέρ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς”), 

δ) Αγοραφοβία (“φοβάμαι να παραμένω σε δημόσιο χώρο με πολυκοσμία”),

ε) Φόβος δημόσιας ομιλίας (“φοβάμαι να μιλήσω μπροστά σε κοινό”),

στ) Σκοτοφοβία (“φοβάμαι  το σκοτάδι”),

ζ) Φόβος αποτυχίας (“φοβάμαι μια επαγγελματική ή ερωτική αποτυχία”),

η) Φόβος απόρριψης (“φοβάμαι μήπως με απορρίψει ένας/μια σύντροφος ή ένας εργοδότης ή φίλος),

θ) Φόβος δέσμευσης (“φοβάμαι να δεσμευτώ σε μια σχέση ή σε μια εργασία”)

 

2η Κατηγορία

Εδώ οι άνθρωποι που με επισκέπτονται φοβούνται τα ζώα. Δηλαδή μου μιλούν για τα εξής: 

α) Εντομοφοβία (“φοβάμαι τα έντομα και κυρίως τις κατσαρίδες, τις ακρίδες και τις αράχνες”) 

β) Ορνιθοφοβία (“φοβάμαι τα πουλιά”),

γ) Αιλουροφοβία (“φοβάμαι τις γάτες”),

δ) Κυνοφοβία (“φοβάμαι τους σκύλους”) 

 

3η κατηγορία

Εδώ οι άνθρωποι που με επισκέπτονται φοβούνται οτιδήποτε σχετίζεται με την υγεία. Δηλαδή μου μιλούν για τα εξής: 

α) Νοσοφοβία (“φοβάμαι μήπως αρρωστήσω”),

β) Μικροβιοφοβία (“φοβάμαι μήπως μολυνθώ από μικρόβια”),

γ) Φόβος γιατρού/εξετάσεων (“φοβάμαι να εξεταστώ από γιατρό και να κάνω εξετάσεις”)

δ) Βελονοφοβία/φόβος ένεσης (“φοβάμαι την αιμοληψία, τα εμβόλια και τον ορό”)   

ε) Αιμοφοβία (“φοβάμαι να βλέπω αίμα”)

 

4η κατηγορία

Εδώ τα παιδιά που με επισκέπτονται με τους γονείς τους φοβούνται τα εξής:

α) Φόβος αποχωρισμού από τους γονείς (“φοβάμαι να πάω στο σχολείο γιατί οι γονείς μου δεν είναι εκεί”) 

β) Φόβος παραμονής σε περιβάλλον εκτός σπιτιού (“φοβάμαι όταν βρίσκομαι έξω από το σπίτι μου”),

γ) Φόβος σκοταδιού ή έλευσης της νύχτας (“φοβάμαι το σκοτάδι ή τη νύχτα”

δ) Φόβος αρρώστιας, τραυματισμού, ιατρικών εξετάσεων (“φοβάμαι μήπως αρρωστήσω, μήπως χτυπήσω, μηπως με πονέσει ο γιατρός”)

ε) Φόβος θανάτου οικείου προσώπου (“φοβάμαι μήπως πεθάνει ο πατέρας, η μάνα μου, τα αδέρφια μου”)

στ) Φόβος κοινωνικής συναναστροφής (“φοβάμαι να μιλήσω με άλλα παιδιά”) 

ζ) Φόβος σχολικών εξετάσεων (“φοβάμαι τις σχολικές εξετάσεις ή τις εξετάσεις των αγγλικών, των γαλλικών κλπ”) 

Οι φοβίες/φόβοι μπορούν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως γενετική προδιάθεση, τραυματικές εμπειρίες/τραυματικά γεγονότα  ή από αντιγραφή συμπεριφορικών μοτίβων από άλλους ανθρώπους (π.χ. από τους γονείς μας).

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με την ένταση, τη διάρκεια και το είδος της φοβίας. Συνήθως περιλαμβάνουν άγχος, ταχυκαρδία, δύσπνοια, εφίδρωση όταν πρόκειται να έρθουμε ή τελικά ερχόμαστε σε επαφή με το αντικείμενο του φόβου ή όταν βρισκόμαστε μέσα στη συνθήκη που πυροδοτεί τον φόβο/φοβία.  Για να αποφύγουμε τα παραπάνω, συνήθως αναπτύσσουμε αποφευκτική συμπεριφορά, δηλαδή αποφεύγουμε όλο και περισσότερο  το αντικείμενο ή την κατάσταση που μας προκαλεί φόβο.

Ναι! Η υπνοθεραπεία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη θεραπεία φοβιών. Όλες οι μελέτες που δείχνουν πως η υπνοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις και να κατανοήσεις τα αίτια, να μειώσεις το άγχος και να αναπτύξεις μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Η υπνοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει με ασφάλεια να εξοικειωθείς σταδιακά με το αντικείμενο ή την κατάσταση που φοβάσαι διότι στο ασφαλές περιβάλλον της ύπνωσης έχεις τον απόλυτο έλεγχο του νου και του σώματός σου.

Έτσι ανακτάς την ασφάλειά σου, απελευθερώνεσαι από τη φοβία/φόβο σου για πάντα και ζεις μια ζωή χωρίς περιορισμούς.

Γι’ αυτό επικοινώνησε σήμερα με τον εξειδικευμένο Υπνοθεραπευτή Φόβων/Φοβιών Δημήτρη Τσουκνιδή και κέρδισε τον έλεγχο ξανά!  

Quote-image-@2x.jpg
GET IN TOUCH

Get A Quote Today

On the other hand, we denounce with righteous indignation and dislike men who are so lipsum beguiled .

Υπνοθεραπεία

Για Φοβίες & Κρίσεις Πανικού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ

Τηλεφώνησε άμεσα στο 698 8252342 ή συμπλήρωσε τη φόρμα!