1η αλήθεια:
Μία από τις γνωστότερες αγχώδεις διαταραχές είναι η διαταραχή πανικού, η οποία έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τις αυτόματες κρίσεις πανικού.
2η αλήθεια:
Αν οι κρίσεις πανικού δεν επιλυθούν άμεσα, υπάρχει περίπτωση να οδηγήσουν σε αγοραφοβία, δηλαδή να οδηγήσουν σε φόβο του πάσχοντος ατόμου να βρίσκεται μόνο του εκτός της οικείας του ή να βρίσκεται μέσα σε πλήθος ή εντός των μέσων μαζικής μεταφοράς.
3η αλήθεια:
Οι κρίσεις πανικού δεν εμφανίζονται στη ζωή των ανθρώπων ξαφνικά διότι αυτές οι κρίσεις απλώς αποτελούν το αποτέλεσμα μιας μη ευτυχισμένης ζωής. Ένας άνθρωπος που βιώνει κρίσεις πανικού δεν ήταν ευτυχισμένος πολύ καιρό πριν την εμφάνισή τους. Έτσι, οι κρίσεις εμφανίστηκαν ως το σωτήριο “καμπανάκι” για να του υπενθυμίσουν εμφατικά όσα προβλήματα αρνιόταν τόσο καιρό να δει κρύβοντάς τα “κάτω από το χαλί”.
4η αλήθεια:
Οι κρίσεις πανικού είναι απολύτως ιάσιμες. Ναι, ανεξάρτητα από το διάστημα και τη συχνότητά τους μπορείς να απαλλαγείς εντελώς από αυτές. Όχι βέβαια χρησιμοποιώντας κάποιο μαγικό ραβδί, αλλά επιλέγοντας τη σωστή θεραπευτική κατεύθυνση.
5η αλήθεια:
Σε παγκόσμια κλίμακα η αντιμετώπιση των κρίσεων απαιτεί συνήθως ένα συνδυασμό φαρμακευτικών και συμπεριφορικών παρεμβάσεων. Η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει πως ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας θεωρείται πιο ασφαλής διότι τα φάρμακα μπορούν μεν να ελαττώσουν σύντομα τα αρνητικά συμπτώματα, αλλά η θεραπεία μόνο με φάρμακα οδηγεί σε εξίσου ταχεία υποτροπή. Οι πάσχοντες, λοιπόν, στους οποίους ο ψυχίατρος συνέστησε φαρμακευτική αγωγή, οφείλουν να συνδυάζουν την φαρμακευτική αγωγή με συμπεριφορικές θεραπείες και τεχνικές χαλάρωσης διότι αυτός ο συνδυασμός στατιστικά παρουσιάζει μια σταθερά καλύτερη ανταπόκριση συγκριτικά με εκείνους που ακολουθούν απλώς μια φαρμακευτική αγωγή.
6η αλήθεια:
Το γεγονός ότι η αντιμετώπιση των κρίσεων απαιτεί συνήθως ένα συνδυασμό φαρμακευτικών και συμπεριφορικών παρεμβάσεων δεν σημαίνει ότι όλοι οι πάσχοντες χρειάζονται τη συμβολή των φαρμάκων, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι πάσχοντες ξεπερνούν τις κρίσεις μόνο με ψυχοθεραπευτική βοήθεια. Ωστόσο, είναι απειροελάχιστες οι περιπτώσεις ανθρώπων που ξεπέρασαν εντελώς μόνοι τους και χωρίς καμία απολύτως βοήθεια τις κρίσεις.
7η αλήθεια:
Υπάρχουν ψυχοθεραπευτικές επιλογές που μπορείς να ακολουθήσεις για να απαλλαγείς εντελώς από τις κρίσεις. Οι ψυχοθεραπευτικές επιλογές που έχεις στα χέρια σου είναι αρκετές: ψυχανάλυση, θεραπεία συμπεριφοράς, γνωσιακή – συμπεριφορική θεραπεία, υπνοθεραπεία.
8η αλήθεια:
Κάποιες θεραπευτικές επιλογές είναι αποτελεσματικότερες από κάποιες άλλες. Ποιες όμως από αυτές αποφέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα στο συγκεκριμένο ζήτημα των κρίσεων πανικού; Αν και η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι δύσκολο να δοθεί εξαιτίας του γεγονός ότι σε κάθε άνθρωπο ταιριάζουν διαφορετικές επιλογές, αναμφίβολα μπορεί να τονιστεί πως η θεραπεία συμπεριφοράς είναι εξαιρετικά αποτελεσματική διότι περιλαμβάνει συμπεριφορικές τεχνικές όπως την συστηματική απευαισθητοποίηση, την ψυχοκατακλυσμική θεραπεία και την σταδιακή έκθεση. Επίσης η υπνοθεραπεία αποφέρει εξίσου ισχυρά θετικά αποτελέσματα επειδή περιλαμβάνει εξειδικευμένες τεχνικές χαλάρωσης μέσω των οποίων ελέγχεται ο πανικός και εξειδικευμένες τεχνικές αυτοελέγχου μέσω των οποίων ο άνθρωπος σε κρίση αποκτά ξανά τον έλεγχο.
9η αλήθεια:
Ο συνδυασμός της θεραπείας συμπεριφοράς και της υπνοθεραπείας αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για την επίλυση των κρίσεων επειδή συνδυάζονται μαζί τα εξής (6) έξι αποτελεσματικότερα “εργαλεία”:
1) συστηματική απευαισθητοποίηση,
2) ψυχοκατακλυσμική θεραπεία,
3) σταδιακή έκθεση,
4) εξειδικευμένες τεχνικές χαλάρωσης για έλεγχο του πανικού,
5) στοχευμένες τεχνικές αυτοελέγχου για απόκτηση του πλήρους ελέγχου,
6) unconscious exploration: υπνοθεραπευτική τεχνική ερικσονιανής κατεύθυνσης μέσω της οποίας ο ερικσονιανός υπνοθεραπευτής εξερευνά ποια είναι η θετική, κρυμμένη, πρόθεση του υποσυνείδητου νου, την οποία αυτή κρυμμένη πρόθεση υπηρετούν οι κρίσεις.
10η αλήθεια:
Υπάρχει μία μέθοδος που συνδυάζει και τα (6) έξι παραπάνω αποτελεσματικά “όπλα” και αυτή είναι η hypnolinguistic transformation, συντομογραφικά “μέθοδος ht”. Η μέθοδος αυτή δημιουργήθηκε από τον εξειδικευμένο σε θέματα κρίσεων πανικού και φοβιών Υπνοθεραπευτή ερικσονιανής κατεύθυνσης, κύριο Δημήτρη Ι. Τσουκνιδή, και έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες συνανθρώπους μας να απαλλαγούν σταδιακά από τις κρίσεις πανικού.