Ναι, σίγουρα πλέον όλοι μας στην εποχή της πληροφόρησης έχουμε ακούσει για κάποια από τα πολλά οφέλη της υπνοθεραπείας:
- Χαμηλότερα επίπεδα στρες
- Μεγαλύτερη διανοητική σαφήνεια
- Μείωση άγχους
- Βελτιωμένη παραγωγικότητα
- Βελτιωμένα επίπεδα συνολικής υγείας
Ίσως όμως στο μυαλό πολλών ανθρώπων δημιουργείται η ερώτηση: “είναι ασφαλής και αποτελεσματική η υπνοθεραπεία;”. Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι σαφής: “Ναι, η υπνοθεραπεία είναι απόλυτα ασφαλής και αποδεδειγμένα αποτελεσματική.” Και είναι απόλυτα ασφαλής επειδή άπειρες επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει την αξία, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της.
Πιο συγκεκριμένα στο επιστημονικό άρθρο “The Effectiveness of Hypnotherapy in Reducing Stress Levels” («Η αποτελεσματικότητα της υπνοθεραπείας στη μείωση των επιπέδων στρες»), οι επιβλέποντες καθηγητές αναφέρουν το εξής: “αυτή η μελέτη σχεδιάστηκε για να απεικονίσει τα επίπεδα άγχους και την επίδραση της υπνοθεραπείας στη μείωση της κατάστασης στρες των υπο επίβλεψη συμμετεχόντων.”
Οι επιστήμονες εφάρμοσαν υπνοχαλάρωση σε (6) έξι συμμετέχοντες που ήταν γνωστό ότι ήταν σε κατάσταση άγχους πριν τη συμμετοχή τους σε συνεδρίες υπνοθεραπείας.
Τα δεδομένα αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας το μη παραμετρικό τεστ υπογεγραμμένης κατάταξης Wilcoxon. Με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών Wilcoxon διαπιστώθηκε ότι μετά την υπνοθεραπεία, τα επίπεδα άγχους μειώθηκαν. Οι καθηγητές συμπέραναν ότι η υπνοθεραπεία είναι αποτελεσματική στη μείωση των επιπέδων στρες.
Παράλληλα, μια ακόμα σημαντική επιστημονική έρευνα του Dr Corydon Hammond της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γιούτα επισημαίνει την αξία της αυθύπνωσης.
Η επιστημονικη έρευνα του Hammond (“Hypnosis in the treatment of anxiety- and stress-related disorders”, “Η ύπνωση στη θεραπεία διαταραχών που σχετίζονται με το άγχος και διαταραχές σχετιζόμενες με άγχος”) διερεύνησε μελέτες που εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της αυθύπνωσης στο ζήτημα του άγχους, συμπεριλαμβανομένου του άγχους που σχετίζεται με χειρουργική επέμβαση, εγκαύματα, οδοντιατρική εργασία και καρκίνο.
Σύμφωνα με τον Hammond, η τεράστια ποσότητα διαθέσιμης έρευνας παρέχει πειστικά στοιχεία ότι η ύπνωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία πολλών διαταραχών και καταστάσεων που σχετίζονται με το άγχος.
Επίσης ο Eileen Davis, Ανώτερος Λέκτορας και Ακαδημαϊκός Προϊστάμενος για τη Σχολή Συμβουλευτικής στο Australian College of Applied Psychology, πραγματοποίησε μια ανασκόπηση δέκα μελετών που εξέτασαν τη χρήση ύπνωσης για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου και του άγχους με τίτλο “Literature review of the evidence-base for the effectiveness of hypnotherapy.”, διαπιστώνοντας ότι οι μελέτες παρείχαν αποδείξεις ότι η υπνοθεραπεία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσει τους ανθρώπους να μειώσουν τα επίπεδα του πόνου και του άγχους τους.
Η επιστήμη λοιπόν απάντησε: “Ναι, η υπνοθεραπεία είναι όχι μόνο ασφαλής, αλλά και αποτελεσματική!”