ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΝΙΔΗΣ

Κρίσεις Πανικού: Κατανοώντας, Αντιμετωπίζοντας και Ξεπερνώντας τον Πανικό

11 Ιουλίου, 2024
Δημήτρης Τσουκνιδής
Ένας οδηγός για την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού

Ένας οδηγός για την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού και την ανάκτηση της ηρεμίας σας!

Οι κρίσεις πανικού είναι μια τρομακτική εμπειρία που μπορεί να σας αφήσει να αισθάνεστε αβοήθητοι και ανήμποροι. Αν αναρωτιέστε “τι να κάνω σε κρίση πανικού” ή “γιατί έχω κρίσεις πανικού”, αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα αυτή την αγχώδη κατάσταση και να βρείτε τρόπους αντιμετώπισης.

Τι είναι οι Κρίσεις Πανικού;

Μια κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό και έντονο επεισόδιο φόβου ή δυσφορίας που συνοδεύεται από μια σειρά σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων. Σε γενικές γραμμές τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Σωματικά: Ταχυκαρδία, δύσπνοια, ζαλάδα, τρέμουλο, εφίδρωση, πόνο στο στήθος, ναυτία
  • Ψυχολογικά: Έντονος φόβος, αίσθημα επικείμενης καταστροφής, αποπροσωποποίηση, αποπραγματοποίηση

Τα πιο συχνά συμπτώματα που μου αναφέρουν οι θεραπευόμενοί μου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

  • Πρώτη κατηγορία είναι τα σωματικά συμπτώματα.
  • Τα συχνότερα σωματικά συμπτώματα που μου αναφέρουν είναι τα εξής: α) ταχυκαρδία (“νιώθω την καρδιά μου να χτυπά έντονα και γρήγορα”), β) δύσπνοια (“η ανάσα μου είναι ρηχή, γρήγορη και αναπνέω με δυσκολία”), γ) ζάλη (“νιώθω έντονη αστάθεια, τα πόδια μου τρέμουν”), δ) εφίδρωση (“ιδρώνουν τα χέρια και το μέτωπό μου”).
  • Δεύτερη κατηγορία είναι οι έντονα αρνητικές σκέψεις που προκαλούν τρόμο.
  • Οι κυριότερες αρνητικές σκέψεις που μου αναφέρουν οι θεραπευόμενοι είναι οι εξής: α) φόβος θανάτου (“φοβάμαι πως θα πεθάνω”), β) φόβος “τρέλας” (“φοβάμαι πως θα τρελαθώ, πως θα χάσω το μυαλό μου, πως θα χάσω τον εαυτό μου”), γ) φόβος ολοκληρωτικής απώλειας ελέγχου (“φοβάμαι πως θα χάσω εντελώς τον έλεγχο και  θα προκαλέσω κακό στον εαυτό μου ή σε κάποιον άλλον”).

Αιτίες Κρίσεων Πανικού

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Άγχος και στρες: Η υπερβολική πίεση και το άγχος μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κρίσεων πανικού.
  • Γενετική προδιάθεση: Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν μια γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη διαταραχής πανικού.
  • Τραυματικές εμπειρίες: Οι τραυματικές εμπειρίες μπορούν να πυροδοτήσουν κρίσεις πανικού.
  • Ιατρικές παθήσεις: Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις και οι ορμονικές διαταραχές, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρίσεις πανικού.

Είναι επικίνδυνες οι κρίσεις πανικού;

Για έναν σωματικώς υγιή ενήλικα οι κρίσεις πανικού συνήθως δεν είναι επικίνδυνες. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά τρομακτικές και αν δεν επιλυθούν άμεσα, υπάρχει περίπτωση να οδηγήσουν σε διαταραχή πανικού και αγοραφοβία. 

Χρειάζομαι φαρμακευτική αγωγή για τις κρίσεις πανικού;

Το εάν χρειάζεσαι φαρμακευτική αγωγή ή όχι  μπορεί να το κρίνει μόνο ένας ψυχίατρος. Με βάση την πείρα μου, υπάρχουν οι εξής τρεις κατηγορίες θεραπευόμενων που με έχουν επισκεφθεί.   

Κατηγορία πρώτη: Άνθρωποι που επέλεξαν  συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας (π.χ. υπνοθεραπεία). Συνηθώς εδώ παρατηρώ τα σταθερότερα αποτελέσματα γιατί τα φάρμακα καταπραΰνουν τα συμπτώματα κι έτσι ο θεραπευόμενος βρίσκει την ευκαιρία να δυναμώσει μέσα στην ψυχοθεραπεία.    

Κατηγορία δεύτερη: Άνθρωποι που επέλεξαν αποκλειστικά φαρμακευτική αγωγή, χωρίς ψυχοθεραπεία. Εδώ παρατηρώ πως τα φάρμακα συνήθως ελαττώνουν τα αρνητικά συμπτώματα. Παρόλα αυτά οδηγούν συχνά σε ταχείες υποτροπές κατά τη μείωση ή τη διακοπή τους, κυρίως επειδή οι θεραπευόμενοι εξαρτώνται υπερβολικά από αυτά και δεν μαθαίνουν ποτέ να αντιμετωπίζουν χωρίς φαρμακευτικό “δεκανίκι” τις κρίσεις. 

Κατηγορία τρίτη: Άνθρωποι που επέλεξαν αποκλειστικά ψυχοθεραπεία (π.χ. υπνοθεραπεία), χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Εδώ παρατηρώ πως τα καταφέρνουν συχνά άνθρωποι που δεν θέλουν να εξαρτηθούν καθόλου από φαρμακευτική αγωγή, οι οποίοι όμως διαπνέονται από πείσμα, υπομονή και θέληση να θεραπευτούν από τις κρίσεις κι έτσι παραμένουν συνεπείς στην ψυχοθεραπεία τους.   

Σημαντική επισήμανση: Οι κρίσεις πανικού είναι απολύτως ιάσιμες. Ανεξάρτητα από το διάστημα και τη συχνότητά τους μπορείς να απαλλαγείς εντελώς από αυτές. Όχι βέβαια χρησιμοποιώντας κάποιο μαγικό ραβδί, αλλά επιλέγοντας τη σωστή θεραπευτική κατεύθυνση.

Αντιμετώπιση Κρίσεων Πανικού

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές θεραπείες για τις κρίσεις πανικού. Οι πιο συνηθισμένες θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • Ψυχοθεραπεία: Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι μια αποτελεσματική μορφή ψυχοθεραπείας που βοηθά τα άτομα να αλλάξουν τις αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές που συμβάλλουν στις κρίσεις πανικού.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συχνότητας και της έντασης των κρίσεων πανικού.
  • Υπνοθεραπεία: Η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να χαλαρώσουν και να αντιμετωπίσουν το άγχος που προκαλεί τις κρίσεις πανικού.
  • Τεχνικές χαλάρωσης: Οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και του άγχους.

Μπορεί η υπνοθεραπεία να με βοηθήσει με τις κρίσεις πανικού;

Ναι! Η υπνοθεραπεία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη θεραπεία των κρίσεων πανικού και οι μελέτες δείχνουν σημαντικές μειώσεις στα συμπτώματα και αξιοσημείωτη αύξηση στην ποιότητα ζωής.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει την υπνοθεραπεία τόσο επιτυχημένη και γιατί είναι είναι ίσως το μοναδικό πραγματικό αντίδοτο απέναντι στις κρίσεις;

Η απάντηση βασίζεται στην κοινή λογική. Όταν ένας άνθρωπος βιώνει κρίση πανικού, τότε βρίσκεται σε μια έντονη και έκρυθμη κατάσταση τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Το μυαλό του και το σώμα του βρίσκονται στο “κόκκινο”. Αυτό σημαίνει πως στο νου του ανθρώπου δημιουργούνται άπειρες σκέψεις καταστροφολογίας και τρόμου, οι μύες του σώματος είναι σφιγμένοι, οι παλμοί έχουν αυξηθεί έντονα και η αναπνοή γίνεται γρήγορη και ρηχή.

Από την άλλη πλευρά, όταν ένας άνθρωπος απολαμβάνει μια κατάσταση υπνοχαλάρωσης, τότε βρίσκεται σε μια χαλαρή και ήρεμη κατάσταση τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Το μυαλό του και το σώμα του βρίσκονται σε μια ειρηνική γαλήνη. Αυτό σημαίνει πως στο νου του δημιουργούνται μόνο σκέψεις ασφάλειας. Έχει τον απόλυτο έλεγχο του μυαλού και του σώματός του. Οι μύες του είναι χαλαροί, οι παλμοί έχουν ρυθμιστεί σε φυσιολογικότατα επίπεδα και η αναπνοή του είναι ομαλή και ήρεμη. 

Συμπέρασμα: η κατάσταση υπνοχαλάρωσης της υπνοθεραπείας είναι η ακριβώς αντίθετη κατάσταση από την κρίση πανικού. Και ακριβώς γι’ αυτό η υπνοθεραπεία είναι η καλύτερη λύση για τις κρίσεις πανικού.

Τι να Κάνετε Κατά τη Διάρκεια μιας Κρίσης Πανικού

Αν βιώνετε μια κρίση πανικού, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν κρίσεις πανικού. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την κρίση και να ανακτήσετε τον έλεγχο:

  1. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η κρίση θα περάσει: Οι κρίσεις πανικού συνήθως διαρκούν μόνο λίγα λεπτά. Αυτό είναι το καλό νέο!
  2. Αναζητήστε βοήθεια: Αν οι κρίσεις πανικού σας είναι συχνές ή έντονες, είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό υπνοθεραπευτή, όπως ο Δήμητρης Τσουκνιδής που έχει βοηθήσει ήδη τους θεραπευόμενούς του. Δείτε τις επιτυχίες εδώ.

Μην διστάσετε να αναζητήσετε βοήθεια. Με τη σωστή θεραπεία, μπορείτε να ξεπεράσετε τις κρίσεις πανικού και να ζήσετε μια ζωή χωρίς φόβο! Επικοινωνήστε σήμερα στο 698 8252342.

Τελευταίες δημοσιεύσεις
blog-img07.jpg

A look at clinical depression

Dec 04’2021

look at OCD behaviors: how do they manifest

Dec 04’2021

Author
Topic
Authors
Creative
Family
Help
Individual
Marriage
Mental Health
Therapy

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ

Τηλεφώνησε άμεσα στο 698 8252342 ή συμπλήρωσε τη φόρμα!