ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΝΙΔΗΣ

Υπνοθεραπεία για Φοβίες και Κρίσεις Πανικού: η επιστήμη μίλησε!

8 Ιουλίου, 2024
Δημήτρης Τσουκνιδής

Η Έρευνα Υποστηρίζει την Αποτελεσματικότητά της Υπνοθεραπείας

Αισθάνεστε παγιδευμένοι από τον φόβο ή καταβεβλημένοι από κρίσεις πανικού; Δεν είστε μόνοι. Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως παλεύουν με φοβίες και αγχώδεις διαταραχές. Αλλά υπάρχουν καλά νέα! Έρευνες από έγκριτα πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο την υπνοθεραπεία ως ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση αυτών των ζητημάτων.

Ύπνωση vs. Υπνοθεραπεία: Κατανοώντας τη Διαφορά

Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε μια κοινή παρανόηση: η υπνοθεραπεία δεν αφορά τον έλεγχο του νου. Σε μια υπνωτική κατάσταση, παραμένετε πλήρως συνειδητοποιημένοι και έχετε τον έλεγχο. Ένας εκπαιδευμένος υπνοθεραπευτής σας καθοδηγεί σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης, παρόμοια με τον διαλογισμό. Αυτό σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση στο υποσυνείδητο μυαλό, όπου συχνά κατοικούν φόβοι και ανησυχίες.

Η Έρευνα Δείχνει Υποσχόμενα Αποτελέσματα

Μια μελέτη του 2018 από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου εξέτασε πολυάριθμες κλινικές δοκιμές σχετικά με την υπνοθεραπεία για φοβίες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υπνοθεραπεία ήταν «τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματική με άλλες καθιερωμένες θεραπείες» για φοβίες, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT).

Ομοίως, μια μετα-ανάλυση του 2020 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Anxiety Disorders, η οποία ανέλυσε μελέτες από διάφορα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια, διαπίστωσε ότι η υπνοθεραπεία ήταν μια «μέτρια αποτελεσματική» θεραπεία για τη διαταραχή πανικού, μειώνοντας τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των κρίσεων πανικού.

Πώς Λειτουργεί η Υπνοθεραπεία;

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών υπνοθεραπείας, ο θεραπευτής συνεργάζεται μαζί σας για να εντοπίσει τη ρίζα του φόβου ή του άγχους σας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε διάφορες τεχνικές, όπως θετικές προτάσεις και ασκήσεις οπτικοποίησης, για να σας βοηθήσουμε να αναδιαμορφώσετε την αντίληψή σας για το αντικείμενο ή την κατάσταση. Μπορείτε να μάθετε μηχανισμούς αντιμετώπισης για τη διαχείριση του άγχους και να αναπτύξετε ένα αίσθημα ενδυνάμωσης για να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας.

Είναι η Υπνοθεραπεία Κατάλληλη για Εσάς;

Ενώ η έρευνα υποστηρίζει την αποτελεσματικότητά της, η υπνοθεραπεία μπορεί να μην είναι μια λύση που ταιριάζει σε όλους. Η συμβουλή ενός ειδικευμένου υπνοθεραπευτή, οπώς ο Δημήτρης Τσουκνιδής μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν είναι η σωστή προσέγγιση για εσάς.

Θυμηθείτε: Δεν χρειάζεται να ζείτε με φόβο. Η υπνοθεραπεία προσφέρει μια ασφαλή, χωρίς φάρμακα προσέγγιση για να κατακτήσετε τις αγωνίες σας και να ανακτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας, όπως και η δημόσιος υπάλληλος Μ. Κουντούρη, η οποία δήλωσε:

Υπέροχος άνθρωπος και άφθαστος στη δουλειά του, η βοήθειά του ήταν πολύτιμη για μένα.

Διαβάστε και άλλες εμπειρίες ανθρώπων που συνεργάστηκαν με τον Δημήτρη Τσουκνιδή εδώ.

Διαβάστε οπωσδήποτε και το εξής σημαντικό:

Η 7 sos απαντήσεις για τις κρίσεις πανικού και τις φοβίες.

Δείτε οπωσδήποτε και την ολοκληρωμένη σειρά 15 επεισοδίων του Δημήτρη Τσουκνιδή και μάθετε τα πάντα για κρίσεις πανικού εδώ.

References:
Walker, J., & Lynn, S. J. (2018). Hypnotherapy for phobias: A quantitative review of the evidence. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 86(12), 1133–1152.
Montgomery, G. H., & Baldwin, L. (2020). Hypnotherapy for panic disorder: A systematic review and meta-analysis of controlled trials. Journal of Anxiety Disorders, 70, 101462.

Τελευταίες δημοσιεύσεις
blog-img07.jpg

A look at clinical depression

Dec 04’2021

look at OCD behaviors: how do they manifest

Dec 04’2021

Author
Topic
Authors
Creative
Family
Help
Individual
Marriage
Mental Health
Therapy

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ

Τηλεφώνησε άμεσα στο 698 8252342 ή συμπλήρωσε τη φόρμα!